PREPORUČUJEMO

Brod za prihranu

S1050078

 
Štampa

Džigovanje

Lov grabljivica, posebno smuđa silikonskim varalicama (twisteri, šedovi, peševi i vormovi) vuèenjempo dnu. Ova tehnika je vrlo slična muvanju. Dve osnovne razlike kod ova dva ribolova je što su kod muvanja mamci prirodni, a kod dlžgovanja silikonski i što pri diđgovanju nema dužih pauza u vođenju sistema.

Ribe dna se mogu loviti i svim tipovima voblera i varalica koje tonu. Međutim, kako je dno po pravilu puno prepreka za koje se trokrake udice lako kače, ovi metodi dovode do relativno velikih gubitaka opreme. Uzme li se u obzir i cena metalnih i drvenih varalica, postaje nam jasno Što je upotreba silikonskih varalica sve veća. Dve osnovne prednosti su vrlo niska cena i mogućnost kačenja na jednokraku udicu uz korišćenje specifičnih olovnih slava, koje skoro onemogućavaju bilo kakvo kačenje za dno.
Silikon je mek i elastičan i prilikom vučenja kroz vodu proizvodi veoma jake vibracije, koje privlače ribu. Boja silikona može se menjati pri samoj proizvodnji. Pored standardnih neprozirnih modela (u beloj, žutoj, naranđastoj, rozoj, zelenoj, sivoj i crnoj boji), mogu se naći i transparentni modeli (prozirni) koji u svom telu mogu imati sitne metalno-svetleće tačkice koje pojačavaju vidljivost mamca. Silikon se takođe može spolja farbati i to se najčešće i radi kod šedova, kod kojih se farbaju leđa u crno kako bi više ličili na sitne ribe. Oblikovanje silikona zavisi od samos kalupa, te se ovi mamci izrađuju u obliku ribica (šedovi i peševi), crva i glista (vormovi i tvisteri). Od ove mase mogu se izrađivati i druge imitacije živih mamaca i najčešće su to mesni crvići u svim bojama (koje treba pre ribolova aromatizovati) i razne vrste sitnih životinja i insekata. Silikon je veoma postojan na svim vremenskim uslovima i izuzetno trajan. Jedino na šta treba obratiti pažžnju je njegova hemijska reaktivnost. Naime on otapa određene vrste plastika, te vašu kolekciju silikonskih mamaca morate držžati ili u metalnoj, drvenoj ili kutiji od plastične mase koja je specijalno namenjena njihovom čuvanju. Da bi mogli da koristite silikonske mamce, morate imati specijalno otežžane udice sa olovnim glavama. Sam silikon je izuzetno lagan i bez ovih olovnih glava ne bi mogli ni da zabacite mamac na adekvatnu daljinu, a ni da ga dovedete na žželjenu dubinu.
twisterSamo postavljanje mamca zavisi od doba godine i vrste mamca. Prilikom postavljanja udice na šed ili twistera treba voditi računa da ista bude okrenuta na gore kako se ne bi kačila na rastinje po dnu, razne prepreke kao što je kamenje...
Za ovu tehniku koriste se tipični meki smuđaroški varaličarski štapovi male težine bacanja, jer je i mamac vrlo lak. Štap mora biti mek sa osetljivim vrhom, kako bi signalizirao svako hvatanje mamca od strane ribe. Ovo trenutno signaliziranje je vrlo bitno, jer će smuđ vrlo brzo shvatiti da mamac nije pravi i probaće da ga ispljune. Da bi signalizacija bila bržza, bolje je koristiti nerastegljive vrste ribolovnih struna te se najčešće i koriste sve vrste upredenih mekih struna. Struna se za udicumože vezivati direktno ili preko vrtilice. Vezivanje preko virble omogućava lako menjanje same varalice, dok direktno vezivanje ima veću čvrstinu, ali svaka zamena uslovljava sečenje dela strune. U nekim vodama, u kojima se pored smuđa može naći i štuka, treba na vrh strune vezati čeličnu sajlicu. Međutim, mora se obratiti pažžnja na samu sajlicu. Uobičajene sajlice koje se mogu naći u većini prodavnica nisu odgovarajuće jer su pretvrde i smuđ se neće okrenuti za njima. Potrebno je koristiti najnovije modele upredenih čeličnih sajlica koje u svom sastavu imaju veoma veliki broj vrlo tankih žžica, te su zbog toga izuzetno meke.
Sama tehnika džžigovanja je vrlo jednostavna i liči na ubrzano muvanje. Kako je ovde mamac veštački riba će odmah primetiti prevaru i kontra mora biti blagovremena. Kod muvanja je dopušteno da se pusti da riba ponese mamac. Nakon zabacivanja pustite da se varalica spusti na dno. To ćete primetiti po tome što se struna opustila. Nakon toga
preklopite mašinicu i pritegnite strunu. Vrh štapa povucite nagore i vratite u prvobitan položaj. Ovo će prouzrokovati trenutno odvajanje mamca od dna, njegovo poskakivanje i ponovno tonjenje ka dnu. Sama manifestacija liči na kretanje ranjene ribe po dnu. Nakon ovog manevra pritegnite najlon i možžete ponoviti celu radnju, sve dok mamac ne privućete obali. Nakon pritezanja mamca možžete sa vremena na vreme ubaciti blago vibriranje mamcem. To radite tako što vrh štapa pomerate gore dole, ali ne više od 10 cm. Mamac če u vodi vibrirati i to možže izazvati neodlučnu ribu da napadne.
Veličinu mamca i težžinu džjig glave treba uskladiti međusobno, ali i sa prilikama na terenu. Težže glave se generalno koriste za dalja zabacivanja i onda kada je tok vode brži.
dzig

Montažža sa jezičkom za vrh udice koji onemogućava kačenje
U ovoj montažži se odseca zadnji kraj tvistera i na njegovo mesto se postavlja
keder.U ovoj montažži se koristi specijalna glava sa iscrtanim okom ribe. Ova montažža se koristi samo kod providnih gumica

Komentari   

 
-1 #1 Sportski ribolovac 11-11-2012 16:24
Hvala na savetovanju bas me je zanimalo kako treba da se varalicari sa silikoncima xDDD :lol:
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Mika Alas - Borča

   Jezero Mika Alas obiluje krupnom ribom pa je stoga raj za ribolovce. Na celom jezeru se peca...

Markovačko jezero

Telefon za sve informacije: 063/ 345 - 439U blizini Mladenovca i Arandjelovca nalazi se omanje...

Mamci zivotinjskog porekla

Mamci zivotinjskog porekla

Najčešći mamac su crvi, a koriste se najviše za pecanje bele ribe i kao takvi su veoma uspešni....

GRUZANSKO JEZERO

GRUZANSKO JEZERO

Smešteno nedaleko od Knića, u središnjem delu Srbije, Gružansko jezero predstavlja pristupačnu...

Garaško jezero

Na Garaškom jezeru ovih dana je vodostaj znatno manji od uobičajnog. Posle dugog perioda bez...

 • Mika Alas - Borča

  Četvrtak, 14 Juni 2012 05:32
 • Markovačko jezero

  Ponedeljak, 05 Juli 2010 11:31
 • Mamci zivotinjskog porekla

  Mamci zivotinjskog porekla

  Subota, 16 Juni 2012 07:23
 • GRUZANSKO JEZERO

  GRUZANSKO JEZERO

  Subota, 15 Maj 2010 16:10
 • Garaško jezero

  Četvrtak, 17 April 2014 07:44